האם יש עדיין "מרוץ סמכויות"? האם חשוב להגיש תביעה ראשונים?
הידעתם שאנו בתקופה של מהפכה בתחום של דיני משפחה? תהפוכות של ממש קורות בימינו בכל הנוגע לזכויות נשים, זכויות גברים וזכויות ילדים.
ברם, למרות כל המהפכות עדיין יש חשיבות דרמטית במרבית המקרים היכן להגיש הליכים ועדיין יש חשיבות דרמטית מי יהיה הראשון אשר יגיש את ההליך.
כיום בשונה מהעבר לא ניתן עוד להגיש תביעות בדיני משפחה. אלא, מגישים תחילה "בקשה ליישוב סכסוך" אותה ניתן להוריד כאן. בקשה זו הינה על פי חוק הסדר התדיינויות בסכסוכי משפחה (הוראת שעה), התשע"ה- 2014.
יש להגיש בקשה זו לבית המשפט לענייני משפחה או לבית הדין הרבני (בהתאם להמלצה אישית בפגישת הייעוץ המשפטית) ולשלם אגרה של 100 ₪ בלבד.
לאחר הגשת "בקשה לישוב סכסוך"), לא ניתן יהיה להגיש אף תובענה לערכאות (למעט צווים בסיסים לשמירת המצב קרי, מזונות זמניים, עיקולים, צוי מניעה וצווי עיכוב יציאה מהארץ) במשך תקופה של 45 יום (עם אפשרות הארכת מועדים)
לאחר הגשת הבקשה לישוב סכסוך, הזוגות המסוכסכים יוזמנו לפגישת מהו"ת בפני עו"ס מיחידת הסיוע שליד בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני לשיחה במסגרתה יעשה נסיון אמיתי להביא זוגות להידברות ולגישור.
היה ויסכימו שני בני הזוג לכך הם יתבקשו לחתום על "טופס 3" ולהאריך את המועד "להקפאת ההליכים" בתקופה זו לא יוכלו להגיש עדיין תביעות זה כנגד זה אלא בחלוף הזמן המוסכם.
היה ולא יסכימו הצדדים, אזי למי שהגיש את הבקשה לישוב סכסוך הזכות להגיש תובענות תוך 15 ימים לאיזו ערכאה שיבחר (גם אם הגיש בקשה לישוב סכסוך לבית הדין הרבני יוכל להגיש תביעות לבית המשפט לענייני משפחה ולהיפך).
היה ולא עשה זאת- הזכות עוברת לבן זוגו להגשת הליכים.
משמע כיום עדיין חי ובועט "מרוץ הסמכויות" הקיים בין בית דין רבני לבית המשפט למשפחה וקיים מרוץ "הגשת בקשות".
האם שתי הערכאות פוסקות שונה באותם נושאים?
בהחלט כן. למרות שיש נסיון של בית המשפט העליון לצמצם את הפערים בפסיקת שתי הערכאות, עדיין הפערים גדולים ומשמעותיים בחלק מן המקרים בנושאים של חלוקת אחריות הורית (משמורת), חזקת הגיל הרך, מזונות קטינים, חלוקת רכוש, מזונות אישה, מוניטין, שווי חברות ועוד.
בנסיבות הקיימות איכותה של פגישת היעוץ ומקצועיותו של עוה"ד המייעץ- משמעותית ביותר.